5 yaşındaki Ece, patatesli köfte yedikten sonra ölmüştü; uzmanından ‘çapraz bulaşma’ uyarısı

Gıda Zehirlenmesi Uyarısı: Hijyen Şart!

Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak, İzmir’deki bir restoranda beş yaşındaki Ece Melisa Mercankaya ve Servet Polat‘ın kumpir yedikten sonra zehirlenerek hayatını kaybettikleri olayı değerlendirdi. Toprak, bu tür durumların genellikle çapraz bulaşma ile meydana geldiğini belirtti. Pişmiş ve çiğ ürünlerin aynı ekipmanlarla kesilmesinin çapraz bulaşmaya yol açabileceğini vurgulayan Toprak, bu durumun gıda zehirlenmesine neden olabileceğini ifade etti.

Belçika’dan Tatil Yapan Ailede Yaşanan Olay

Belçika’dan tatil için Aydın’ın Didim ilçesine gelen aileden Cihan Mercankaya ve ailesi, İzmir’deki bir restoranda yedikleri yemek sonrası rahatsızlandı. Küçük kızları Ece Melisa Mercankaya, besin zehirlenmesi sonucu hayatını kaybetti. Otopsi sonucunda Ece Melisa’nın pankardit nedeniyle yaşamını yitirdiği belirlendi. Öte yandan, İzmir’in Buca ilçesinde yaşayan Servet Polat’ın da benzer bir şekilde kumpir yedikten sonra gıda zehirlenmesinden hayatını kaybettiği ortaya çıktı.

Hijyenik Koşullar Önemli!

Uğur Toprak, yaşanan bu acı olaylardan sonra dikkatleri hijyenik koşullara çekerek, tükettiğimiz yerlerin belirli standartlara uygun olup olmadığını kontrol etmemiz gerektiğini vurguladı. Ayrıca, işletmelerin hijyen belgelerine ve işletme kayıtlarına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Besin zehirlenmelerinin genellikle yeteri kadar pişmemiş veya hijyenik olmayan ürünlerden kaynaklandığını söyleyen Toprak, halkı bu konuda daha dikkatli olmaya çağırdı.

Çapraz Bulaşma ve Besin Zehirlenmesi

Toprak, pişmiş ve çiğ ürünlerin aynı ekipmanlarla kesilmesinin çapraz bulaşmaya yol açabileceğini belirtti. Pişmiş etle çiğ sebzelerin aynı ekipmanlarla kesilmesi durumunda gıda zehirlenmesinin meydana gelebileceğini ifade eden Toprak, bu durumda ortaya çıkan belirtilerin ishal, kusma, baş ağrısı ve mide bulantısı olduğunu söyledi. Bunun yanı sıra, bol su içilmesinin ve gerekli durumlarda hastaneye başvurulmasının önemine dikkat çekti.

Related Posts

Uzmanlar uyarıyor: Zamanında tedavi edilmezse işitme kaybına yol açabilir

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Asiye Merve Erdoğan, burun tıkanıklığı, öksürük ve kaşıntı gibi belirtilerle ortaya çıkan ve masum görünen alerjik rinitin, zamanında tedavi edilmediğinde uyku apnesinden, işitme kaybına kadar pek çok ciddi sağlık sorununa yol açabildiğini söyledi.

Sıcak çarpması kapıda: Vücudunuz alarm veriyor

Yüksek sıcaklıklar ve yetersiz sıvı alımı, yaz aylarında güneş çarpması riskini artırıyor. Doç. Dr. Veysel Kıdır, sıvı kaybının hayati sonuçlara yol açabileceğini belirtti. İşte yaz sıcaklarında korunmanın yolları…

Keneler birden fazla virüsü insana bulaştırıyor

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Üner Kayabaş; kenenin dünya çapında 900 türü olduğunu ve 30 türün insana hastalık bulaştırdığını söyleyerek, “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsü de dahil birçok virüsü de bulaştırabiliyor dedi.

demans

Her demans geri döndürülemez değildir. B12 eksikliği, tiroit hastalıkları, depresyon… Bazı nedenler düzeltildiğinde zihin yeniden açılabilir. Zona aşısı yaptıranlarda demans riski % 20’ye kadar azalıyor. En iyi koruma mı? Egzersiz, sosyallik, kitap, sebze, denge.

TPRECD Bölgesel Toplantıları Sürüyor

TPRECD Bölgesel Toplantıları sürüyor. Düzenlenen bilimsel toplantıda meme estetiğindeki güncel gelişmeler, cerrahi komplikasyonlar ve onkolojik yaklaşımlar ele alındı. 

Erken teşhiste yeni adım: Alzheimer’da ‘kan testi’ dönemi

Yeni bir araştırma, Alzheimer hastalığını erken evrede tespit edebilen kan testinin yüksek doğruluk oranına sahip olduğunu gösterdi.