ENAG enflasyon verilerini açıkladı: Nisan ayı enflasyon rakamları netleşti

ENAG tarafından açıklanan Nisan Enflasyon Verileri

Akademisyenlerin ve ekonomistlerin bağımsız bir şekilde oluşturduğu Ekonomi ve Araştırma Grubu (ENAG), son dakika Nisan enflasyon araştırmalarının sonuçlarını paylaştı. Nisan ayında enflasyon aylık bazda %4.46 artarken, yıllık enflasyon %73.88 seviyesinde gerçekleşti.

Alt gruplar üzerinde en yüksek aylık enflasyon artışı %9.67 ile “Haberleşme” sektöründe görülürken, onu sırasıyla %9.51 ile “Çeşitli Mal ve Hizmetler” ve %7.68 ile “Lokanta ve Oteller” sektörleri takip etti. Sağlık harcamalarında ise fiyat değişimi yaşanmadı.

ENAG verilerine göre, Mart ayında enflasyon aylık bazda %3.91 artarken, yıllık enflasyon %75.20 seviyesinde gerçekleşmişti.

Ekonomistlerin Enflasyon Beklentileri

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 6 Mayıs Pazartesi günü açıklayacağı Nisan enflasyon verileri öncesinde, AA Finans tarafından düzenlenen beklenti anketine 17 ekonomist katıldı.

Ekonomistlerin Nisan ayı için enflasyon beklentilerinin ortalaması %3.24 olarak hesaplandı. Beklentiler en düşük %2.75 ve en yüksek %3.80 aralığında oluştu.

Bu tahminlere göre, Mart ayında %38.10 olarak ölçülen yıllık enflasyonun, Nisan ayında %38.18’e yükseleceği öngörülüyor.

Enflasyon için Öncü Göstergeler

İstanbul’da Nisan ayında önceki aya göre perakende fiyatlar %3.21, toptan fiyatlar ise %1.46 arttı.

Related Posts

Nisan enflasyonu beklentilerin altında geldi: Ekonomistlerden karamsar uyarılar

TÜİK’in açıkladığı yüzde 3’lük Nisan enflasyonu, ekonomist tahminlerinin altında kaldı. Uzmanlar, hedeflenen dezenflasyon sürecinin zorluğuna dikkat çekerken, faiz, döviz kuru ve gıda fiyatlarındaki risklere vurgu yaptı. İşte ekonomistlerin açıklanan enflasyona dair değerlendirmeleri…

İstanbul Havalimanı nisan ayını zirvede tamamladı

İstanbul Havalimanı günlük ortalama bin 529 uçuşla nisan ayında Avrupa’nın en yoğun havalimanı olarak kayıtlara geçti.

Jeopolitik gerilimler etkisinde lojistikte Türkiye yeni rota olabilir

Küresel ticaretin önemli ayaklarından lojistik sektörü, son yıllarda artan jeopolitik riskler ve ticaret politikalarındaki sert değişimlerin etkisiyle zorlu bir dönemden geçerken, bu dönemde Türkiye, yeni rotaların merkezi olarak öne çıkabilir.

Japonya’dan ABD’ye vergi tepkisi

Japonya Başbakanı İşiba Şigeru, ABD ile gümrük tarifeleri konusunda henüz bir “ortak zemin” bulunamadığını ve gümrük tarifelerinin yeniden gözden geçirilmesini istediklerini söyledi.

Küresel piyasalarda Fed faiz kararı Türkiye’de enflasyon verileri bekleniyor

Küresel piyasalar, ABD ile Çin’in tarifelerde müzakere edebilecekleri beklentisi, makroekonomik veriler ve Amerikalı şirketlerin açıkladığı bilançoların öne çıktığı haftada pozitif seyrederken gözler, gelecek hafta ABD Merkez Bankasının (Fed) açıklayacağı faiz kararına çevrildi. Yurtiçinde ise enflasyon verileri bekleniyor.

Bakan Kacır: “İstiyoruz ki KKTC bilişim adası olsun”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) bir “bilişim adası” olmasını istediklerini belirterek, “KKTC’yi sadece kendi çocuklarımızın değil, bütün dünyadan bilişimcilerin, dijital teknoloji alanlarında ürünler, hizmetler geliştiren insanların adresi haline getirmek üzere çalışmalara devam edeceğiz.” dedi.