Mehmet Şimşek 2025 yol haritasını anlattı: Enflasyondaki düşüş devam edecek

Mehmet Şimşek, 2025 Yol Haritasını Açıkladı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ekonomi Muhabirleri Derneği’nin yayını Ekonom’a verdiği demeçte, 2025 yılının ekonomi yol haritasını detaylarıyla anlattı. Şimşek, geçmiş dönemde uyguladıkları programın olumlu sonuçlarını Mayıs 2023’ten itibaren almaya başladıklarını belirtirken, 2024’ün ise dış kırılganlıkların azaltıldığı, dayanıklılığın artırıldığı ve makrofinansal istikrarın güçlendirildiği bir yıl olduğunu ifade etti.

2025 yılı için hedeflerinin kalıcı fiyat istikrarını sağlamak, ekonomide yapısal dönüşümü hızlandırmak ve ülkeyi yüksek gelirli ülkeler arasında konumlandırmak olduğunu vurgulayan Şimşek, enflasyonun düşmeye devam edeceği bir dönemde, mali disiplini güçlendireceklerini ve arz yönlü politikaları devreye alacaklarını belirtti.

Dezenflasyonda Belirleyici Dört Başlık

Şimşek, enflasyondaki düşüş trendinin devam edeceğini söylerken, 2025’te dezenflasyonda dört temel hususun belirleyici olacağını açıkladı. Para politikasının etkisinin zamanla daha belirgin hale geleceğini dile getiren Şimşek, bütçe açığının milli gelire oranının azaltılmasının negatif mali etkileri olacağını belirtti. Ayrıca, belirli kalemlerde fiyatları enflasyon hedefiyle uyumlu olarak belirleme ve arz yönlü politikaların oluşturulması konusunda çalışacaklarını söyledi.

Maliye politikasının 2025 yılında daha sıkı olacağını vurgulayan Şimşek, yeni vergi düzenlemeleriyle kayıt dışılıkla mücadele edeceklerini, harcama disiplinini devam ettireceklerini ve bütçe açığını düşürmeye devam edeceklerini ifade etti.

Yapısal Reformlar ve Entegrasyon Ön Planda

Yapısal reformlara hız kazandıracaklarını belirten Şimşek, Ar-Ge ve yenilikçiliği destekleyerek, yeşil ve dijital dönüşümü sağlayacaklarını ve işgücü piyasasını etkinleştireceklerini kaydetti. Mal ve hizmet piyasalarında yoğunlaşmaya izin vermeyeceklerini vurgulayan Şimşek, küresel entegrasyonun önemine değindi.

KKM’den çıkışa ilişkin de bilgi veren Şimşek, bu konuda atılan adımların etkilerini anlattı. Makro finansal istikrarla birlikte ülkenin risk priminin düştüğünü ve dış finansman maliyetinin azaldığını açıkladı. 2025 yılında da dezenflasyon sürecini devam ettireceklerini vurguladı. (ALINTI)

Related Posts

Emekli aylığından daha fazla getirisi var!

Türkiye ekonomisinde belirsizlik ve yüksek enflasyon etkisi sürerken, yatırımda en doğru aracın ne olabileceği araştırılıyor. Son zamanlarda yüksek faiz ortamında mevduat getirisi dikkat çekiyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 24 Temmuz …

Rakamlar revize edildi: Akaryakıt fiyatlarına zam yolda!

Petrol fiyatlarındaki hareketlilik akaryakıt piyasasını yeniden etkiledi. Motorin grubunda beklenen fiyat artışı geri çekilirken, benzin tarafında herhangi bir değişiklik öngörülmüyor. Güncellemelerin nedeni uluslararası gelişmelere bağlanıyor.

TÜSEDAD, sıcak süt tavsiye fiyatının 21 lira olmasını istedi

Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (TÜSEDAD), 1 Temmuz’dan itibaren sıcak çiğ süt için Ulusal Süt Konseyi (USK) tarafından tavsiye edilecek fiyatın en az 21 lira olması gerektiğini bildirdi. TÜSEDAD’dan yapılan açıklamada, tarım …

ATM’lerde yeni dönem: Bankaların büyük değişikliği bugün başladı!

Bankalar 2025 yılında ATM para yatırma limitlerinde güncellemeye gitti. Yeni düzenlemeler, müşterilerin işlem güvenliği ve hızını artırmayı hedefliyor. Kullanıcıların işlem öncesi limitleri kontrol etmeleri önem taşıyor.

ATM’ye para yatırma limitleri güncellendi

ATM’ye para yatırma limitleri güncellendi

Teknoloji devi birkaç bin kişiyi daha işten çıkaracağını duyurdu

Microsoft, yaptığı açıklamada, mayıs ayındaki ilk dalganın ardından birkaç bin kişiyi daha işten çıkaracağını ve ayrıca bazı hiyerarşik seviyelerde de azalmalar olacağını duyurdu. Şirketten yapılan açıklamada, “Bu, iş gücünün yüzde dördünden daha az …