Fesih kararı sonrası TBMM’de komisyon tartışmaları: 3 seçenek masada

MHP Lideri Bahçeli’nin Komisyon Cağrisi Üzerine Siyasetçiler Görüşlerini Paylaşıyor

PKK’nın 12 Mayıs’ta duyurduğu fesih kararının ardından, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin komisyon kurulması çağrısının yapılması ile siyasiler hem TBMM kulislerinde hem de basında görüşlerini dile getirmeye başladı.

Meclis İçtüzüğü’ne göre, komisyonun nasıl kurulacağı, çalışma kapsamı, katılımcılar, süresi ve yasal bağlayıcılığı doğrudan belirleyeceği için, araştırma veya ihtisas komisyonu oluşturulması yerine TBMM Başkanlığı kararıyla kurulmasının daha uygun olacağı düşüncesi ağır basıyor.

Bu görüşü savunanlar, İhtisas Komisyonu’nun 21 üyeden oluştuğunu belirterek, toplumsal olarak önemi olan bir konuda geniş kesimlerin temsil edilemeyeceğini vurguluyor. Araştırma komisyonunun ise çalışma süresinin kısa olması ve yaptırım gücü bulunmaması nedeniyle uygun olmadığı düşünülüyor.

“Özel Bir Komisyon En Uygun Seçenek”

Yerine, Cemil Çiçek’in Meclis Başkanlığı döneminde 2011 yılında oluşturulan Anayasa Uzlaşma Komisyonu ve İsmail Kahraman’ın Meclis Başkanlığı sırasında kurulan İçtüzük Komisyonu hatırlatılarak, TBMM Başkanlığı kararıyla özel bir komisyon oluşturulmasının en uygun seçenek olduğu vurgulanıyor.

100 Kişilik Komisyon

Bahçeli’nin komisyon kurulması çağrısına genel olarak olumlu yaklaşılırken, komisyonun kimlerden ve nasıl oluşacağı konusuna bazı partiler temkinli yaklaşıyor.

100 kişilik bir komisyonda çoğunluğun iktidar partilerinden oluşması durumunda, bu durumun baskı oluşturabileceği ifade ediliyor. TBMM’de AKP-MHP ittifakına DSP ve HÜDA PAR’ın destek verdiği, TBMM’de grupları bulunan 6 siyasi partiden 4’ünün, 16 siyasi partiden ise 12’sinin muhalefet bloğunda yer aldığı, ancak temsil oranı göz önüne alındığında, komisyonda çoğunluğun AKP ve MHP’de olacağına dikkat çekiliyor.

100 üyeli bir komisyonun nasıl çalışacağı, söz hakkı, konuşma süreleri gibi teknik konuların nasıl düzenleneceği, sağlıklı tartışma ortamının olup olmayacağı konusunda kulislerde sorular gündeme getiriliyor.

Soru işaretlerine rağmen, komisyonun oluşturulmasına ilişkin bir karar alınacaksa Meclis’in yaz dönemi için tatile girmeden önce alınması gerektiği kulislerde konuşuluyor.

Kim Ne Söyledi?

Devlet Bahçeli, 18 Mayıs’ta yaptığı yazılı açıklamada, “Önümüzdeki dönemin yol haritasını belirlemek üzere anayasal görev, yetki ve sorumlulukla birlikte milli iradenin tecelligahı olan TBMM’de bütün toplumsal kesimlerin temsilcileri olan siyasi partilerin katılımı ile bir komisyon kurulması akla en yatkın seçenektir. Teamüllere uygun olarak TBMM Başkanı’nın çağrısı ile ‘Yeni Yüzyılın Terörsüz Türkiye Stratejisi; Milli Birlik ve Dayanışma Komisyonu’ kurulması samimi teklif ve temennimizdir. Komisyon çalışmalarının geniş katılımlı ve şeffaf yürütülmesi amacıyla, Gazi Meclis’te temsil edilen 16 siyasi parti temsilcilerinin bulunacağı komisyon 100 üyeden oluşmalı, çalışma şartlarına göre komisyonlar kurulmalıdır. İkinci olarak, TBMM’de temsil edilen her siyasi parti en az bir üye ile temsil edilmeli, diğer üyeler grubu bulunan partilerin temsil oranına göre belirlenmelidir. Üçüncü olarak, TBMM’de temsil edilen her siyasi parti komisyonda çalışmak üzere alanlarında uzman iki kişi görevlendirebilmelidir. Dördüncü olarak, komisyon çalışma usul ve esaslarını kendi belirlemelidir. Beşinci olarak, TBMM Başkanı komisyona başkanlık etmelidir. Altıncı olarak, komisyonda kararlar salt çoğunlukla alınmalıdır” açıklamasında bulunmuştur.

“Bir İstikamet Çizeceğiz”

Bahçeli’nin komisyon kurulmasıyla ilgili açıklamasının ardından dün TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Terör örgütünün silah bıraktığı, kamuoyu tarafından da bütünüyle görüldükten sonra bunun siyaseten müzakeresi süreci başlayacak. İşte tam da TBMM’nin devreye gireceği yer burasıdır. Konunun ne olduğu, nasıl gelişeceği, nereye doğru evrileceği de siyasi olarak tartışılması gereken bir süreç olacak. Tabii ki burada siyasetin merkezi olan TBMM adrestir. Burada bir modalite ile komisyonun nasıl olacağı, konuşarak, partilerle tartışarak bir yol buluruz. Şu anda TBMM’de komisyon nasıl kuruluyorsa bunun için özel bir yasa çikarmaya gerek olmayabilir. Ama bir modalitesini çalışacağız. Burada siyasi partilerin görüşlerini de farklı kanaatleri de alarak bir istikamet çizeceğiz” açıklamasını yapmıştır.

“Niteliikli Çoğunlukların Aranması Lazim”

CHP Genel Başkanı Özgür Özel de kurulacak komisyona yönelik “salt çoğunluk” önerisine karşı çıkarak, “CHP’nin yıllardır söylediği Meclis’te bir komisyon kurulması fikrine Devlet Bey’in dün yaptığı olumlu yaklaşım önemli ancak ne ben ne Devlet Bey, ne başka siyasi liderin ‘Komisyon şu kadar kişiden oluşsun, şöyle kurulsun, bu kadar danışman olsun’ dayatılacak hususlar değil. Ben Devlet Bey’in söylediği rakama ya da yöntemlere MHP’nin bir fikri olarak saygı duyuyorum ama Meclis’e böyle bir şey dayatılmaz. ‘Toplumsal mutabakat’ deniliyorsa o salt çoğunlukla olmaz. Salt çoğunluk dediği ‘Gelin konuşun biz AKP ile anlaştık ne dersek o olur’. Bu olmaz. Mutabakat aranıyorsa nitelikli çoğunlukların aranması lazım” ifadesini kullanmıştır.

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Suat Kılıç da “Bu ahval ve şerait içerisinde Yeniden Refah Partisi’nin Meclis’te kurulması muhtemel 100 kişilik bir komisyonda yer alması söz konusu olmayacaktır. Biz bilgilendirme istiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı tarafından bir liderler zirvesi toplanırsa, kaygılar giderilirse, liderler birinci elden, devlet tarafından bilgilendirilirse, Yeniden Refah Partisi de elbette ki bu konudaki konumunu gözden geçirecektir” dedi.

“Herkes Bilmeden Bu Suça Ortak mı Olsun?”

İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu da bir televizyon kanalında “Herkes bilmeden bu suça ortak mı olsun? Yeni bir komisyon modeli neyi çözebilir? 100 kişilik bir komisyon ne konuşacak, neye karar verecek?” tepkisini göstermiştir.

Related Posts

Marmaris’te mesire alanı için orman katliamına başladılar Muğlalır isyan etti

Muğla’nın Marmaris ilçesine bağlı karaca köyünde yapılmak istenen mesire alanı için yüzlerce çam ağacının kesilmesi Muğlalıları ve CHP eski Muğla Milletvekili Süleyman Girgin’i isyan ettirdi.

Bulgaristan ‘hazırız’ dedi! Bir ülke daha euroya geçiyor

Bulgaristan Merkez Bankası (BNB) Başkanı Dimitar Radev, ülkenin 1 Ocak 2026’dan itibaren ulusal para birimi levadan euroya geçmeye hazır olduğunu bildirdi. Radev, Plevne şehrinde basına yaptığı açıklamada, “Ülkemiz, euroya geçmek üzere gerekli ön …

‘İmralı’ koşullarının hafifletilmesi konuşulurken PKK kongresinden dikkat çeken ayrıntı

Çözüm süreci kapsamında Abdullah Öcalan’ın tutukluluk koşullarının iyileştirilmesi yeniden gündeme gelirken, PKK’nın son kongresinden sızan konuşmalarda farklı taleplerin dile getirilmesi dikkat çekti.

Polisin çarptığı üniversite öğrencisi Doğa, ağır yaralandı

Çanakkale’de ‘dur’ ihtarına uymayan otomobilin sürücüsü ile yaşanan takip sırasında, yolun karşısına geçmeye çalışan üniversite öğrencisi Doğa Güneş’e (22) polisin kullandığı motosiklet çarptı.

Numan Kurtulmuş o sözlerine açıklık getirdi: Bir tek Alevi kardeşimiz üzüldüyse…

Yeni Yol Partisi İstanbul Milletvekili Doğan Demir, Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un Alevilere yönelik sözlerine tepki gösterdi. Sözlerinin yanlış anlaşıldığını belirten Kurtulmuş ise “Eğer böyle anlaşıldıysa, bir tek Alevi kardeşimiz bundan üzüldüyse, bundan dolayı üzüntümü ifade etmek isterim” dedi.

CHP’li TBMM Başkanvekili Karaca’dan Numan Kurtulmuş’a sert tepki

CHP’li TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca, Can Atalay hakkındaki AYM kararını mecliste okutmasıyla başlayan polemik sürüyor. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş bugün meclisi idare görevini kurallara aykırı şekilde Karaca’ya devretmedi. SÖZCÜ TV’de İpek Özbey’in sunduğu Nokta Atışı programına katılan Karaca, “Kurtulmuş bugün tek adam rejiminin kendisine çizdiği rolü uygulamıştır” dedi