Göbeklitepe’den Karahantepe’ye: Neolitik tarih, Taş Tepeler Projesi’yle yeniden yazılıyor

Gökhan Yazgı: Karahantepe Projesi Dünyanın En Büyük Arkeoloji Projesi

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, Taş Tepeler Projesi’nin dünyanın en büyük arkeoloji projesi olduğunu belirterek, “Dünyanın her yerinden arkeologlarımız orada çalışıyor. Eylül ayında Karahantepe’de Japon bilim insanları da kazıya başlayacak” dedi.

Yazgı, Şanlıurfa Kültür Yolu Festivali’nde yaptığı açıklamada, Göbeklitepe’nin Türkiye’yi dünya arkeoloji haritasında ilk sıraya taşıdığını ve Karahantepe’nin sahip olduğu benzersiz bulgularla bu süreci ve konumu bir üst seviyeye taşıyacağını vurguladı.

Karahantepe’nin Göbeklitepe kadar önemli bir nokta olduğuna dikkat çeken Yazgı, “Daha birçok noktamızda da kazılar devam ediyor. Taş Tepeler Projesi dünyanın en büyük arkeoloji projesi. Dünyanın her yerinden arkeologlarımız orada çalışıyor. Eylül ayında Karahantepe’de Japon bilim insanları da kazıya başlayacak. Karahantepe’yi yıl sonuna kadar, çatısını bitirip, ziyarete açmak için çabalayacağız” dedi.

“Urfa’yı Tüm Yönleriyle Tanımalarını İstiyoruz”

Yazgı, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un öncülüğünde başlatılan Taş Tepeler Projesi’nin şu anda farklı höyüklerde sürdürülen kazılarla dünyada eşi benzeri olmayan bir bilimsel altyapı sunduğunu belirtti.

Geçen yıl bin bilim adamının katıldığı önemli bir kongre yaptıklarını anımsatan Yazgı, “Şu anda Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi’ni, dünyanın en büyük neolitik araştırma ve sergileme merkezine dönüştürüyoruz. İnsanların Urfa’yı tüm yönleriyle tanımalarını istiyoruz” dedi.

Şanlıurfa’nın son yıllarda kültür turizminde büyük sıçrama yaşadığını belirten Yazgı, yalnızca geçen yıl Göbeklitepe’yi 750 bin kişinin ziyaret ettiğini ve son bayram döneminde ise alana girişte yoğunluk nedeniyle ziyaretçilerin zaman zaman kapıda bekletilmek zorunda kaldığını söyledi.

“İnsanlık Tarihinin Bilinmeyenlerine Işık Tutacak Nitelikte”

Şanlıurfa Kültür Yolu Festivali kapsamında, Şanlıurfa Müzesi’nin deposunda bugüne kadar hiç sergilenmemiş eserlerin ilk kez gün yüzüne çıkarıldığını bildiren Yazgı, “Bu eserler, sadece bölgenin değil, insanlık tarihinin de bilinmeyenlerine ışık tutacak nitelikte” dedi.

Yazgı, Göbeklitepe ve Karahantepe kazılarının insanlığın tarıma geçiş süreci, sosyal yapıları ve inanç sistemlerine dair ezberleri bozduğuna, Neolitik dönemle ilgili yanlış bilinen veya doğrulanmamış pek çok bilginin de yeniden, daha doğru yazılmasına katkı sağladığına dikkati çekti.

Hem yerli hem yabancı turistin kültür turizmine artan ilgisini de değerlendiren Yazgı, Türkiye’nin bu alanda kısa sürede dünyada ilk üçte yer alabilecek potansiyele sahip olduğunu sözlerine ekledi.

Related Posts

Eskişehir’de 5 bin yıllık ekmek gün yüzüne çıktı!

Malzemeleri laboratuvarda belirlendi, yeniden üretildi, satışa sunulacak

SON DEPREMLER 20 MAYIS 2025 AFAD VE KANDİLLİ: Ege ve Marmara’da deprem! Son deprem ne zaman, nerede, kaç büyüklüğünde oldu?

Son dakika depremler listesi AFAD ve Kandilli verileri ile güncelleniyor. Kandilli ve AFAD son depremler 20 Mayıs listesi en çok merak edilip araştırılanlar arasında ilk sırlarda yer alıyor. Hemen belirtelim ki son olarak saat 06.54’te İstanbul Büyükçekmece açıklarında (Marmara Denizi) 2.6 büyüklüğünde ve saat 06.55’te Muğla Marmaris açıklarında 2.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yaşanan depremler sonrasında ise gözler “Son deprem nerede ne zaman kaç büyüklüğünde oldu?” sorusunun cevabına çevrildi. Peki, son deprem nerede ne zaman kaç büyüklüğünde oldu? İşte merak edilip araştırılan sorunun cevabı…

2025 İOKBS bursluluk sınav sonuçları açıklandı mı? Bursluluk sınav sonuçları nasıl sorgulanır?

İOKBS uygulaması Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 5, 6, 7, 8’inci sınıfla beraber hazırlık sınıfı, 9, 10 ve 11’inci sınıflara yapılıyor. Peki, Bursluluk sınav sonuçları açıklandı mı? Bursluluk sınav sonuçları nasıl sorgulanır?

Şam’da ‘Türkiye-Suriye Üniversitesi’ kurulacak

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar; Şam’da ‘Türkiye-Suriye Üniversitesi’ kurulacağını duyurdu.

Liselerde eğitim 3 yıla mı iniyor? Lise zorunlu eğitim süresi düşecek mi, kaç yıl olacak, liseler 3 sene mi olacak? Bakan Tekin önemli açıklamalarda bulundu!

Liselerde zorunlu eğitim süresinin kısaltılabileceği konusu gündemin öne çıkan konularından birisi oldu. Lise 3 yıla mı inecek? Sorusu da bu nedenle araştırılıyor. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in liselerde zorunlu eğitim süresinin 3 yıla düşürülebileceğine dair açıklamaları, öğrenciler, veliler ve eğitimciler arasında büyük yankı uyandırdı. 2012’den bu yana uygulanan 4+4+4 sisteminin son 4 yılı olan lise eğitimi, tartışmaların odağında. Bakan Tekin, lise süresinin kısaltılması ve mesleki eğitime erken yönlendirme gibi modellerin masada olduğunu belirtti. Peki, Liselerde eğitim süresi 3 yıla mı inecek? Zorunlu eğitim kısalacak mı, lise 3 sene mi olacak?

PTT teslimat hatırlatıcı mesajı nedir? Dolandırıcıların yeni hedefi PTT mesajları oldu!

PTT teslimat hatırlatıcı ifadesiyle pek çok kullanıcıya mesaj gönderen dolandırıcılar, SMS gönderilen kişiyi “Paketiniz yanlış adrese gönderildi”, “Adresinizi güncelleyin” veya “Gümrük vergisi ödemesi yapılmadığı için teslimat yapılamadı” şeklinde bir ifade ile linke tıklamaya zorluyor. Linke tıklaması halinde ise kimlik avı dolandırıcılık süreci başlıyor. İşte, PTT teslimat hatırlatıcı dolandırıcılığı hakkında bazı bilgiler