Bayrama-mutlu-giren-yok

Türkiye, Yoksulluğun ve Adaletsizliğin Gölgesinde Bayrama Giriyor

Türkiye, bir bayram daha yoksulluğun, açlığın, adaletsizliğin ve zulmün gölgesinde giriyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve diğer CHP’li belediye başkanlarına yapılan haksızlıklar toplumda derin yaralar açarken, ekonomi yönetiminin zenginleri koruyan politikaları da vatandaşların cüzdanlarında derin boşluklar oluşturdu. Servet vergisi gibi uygulamalardan kaçınıp işçi ve emekli maaşlarından kesintiler yapan ekonomi yönetimi yüzünden milyonlarca işçi ve emekli açlık sınırının altında maaşlarla bir bayram daha geçirmek zorunda kaldı.

Köylüden Öğrenciye Vahim Tablo

Türk-İş verilerine göre, 4 kişilik bir ailenin açlık sınırının üzerinde kalabilmesi için gereken tutar 25.092 TL’ye yükseldi ve asgari ücretin 3 bin TL üzerine çıktı. Yoksulluk sınırı ise 81.734 TL’ye çıkarak asgari ücretin 4 katına ulaştı. Ülke genelinde 16 milyon emekliden yaklaşık 8 milyonu en düşük emekli maaşı olan 15 bin TL ile geçinmeye çalışıyor. Çalışanlar da benzer bir durumda. Yaklaşık 21 milyon işçi, asgari ücret ve ona yakın maaşlarla çalışıyor. Bu da milyonlarca insanın açlık sınırının altında maaşlarla yaşam mücadelesi verdiğini gösteriyor. İşsizlikle birleşince tablo daha da vahim bir hal alıyor. TÜİK verilerine göre 13 milyon kişi işsiz, yani 33 milyondan fazla kişi açlık sınırının altında bir gelire sahip durumda. Gelecekten umudunu kesmiş 7 milyon öğrenci, tarım işçisi köylülerle birlikte toplamda 63 milyon kişi, AKP iktidarının yoksulluğun pençesinde geçirdiği bir bayrama daha hazırlanıyor.

Yardıma Muhtaç 4 Milyon Aile

Son verilere göre Türkiye’de yaklaşık 4 milyon aile, bakanlıktan sosyal destek alarak ayakta durmaya çalışıyor. 3.5 milyon ailenin elektriği, 600 binden fazla ailenin doğalgazı kesik durumda. TÜİK’e göre Türkiye’nin nüfusunun %29.3’ü yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında. Nüfusun %31.3’ü çatı sızıntısı, nemli duvarlar, bozuk pencereler gibi sorunlarla karşı karşıya kalırken %30.2’si evlerini yetersiz bir şekilde ısıtamıyor.

Mutsuzlar Ülkesi Gerçeği

Türkiye, bayrama ‘Mutsuzlar Ülkesi’ olarak giriyor. Ekonomiden sağlığa, eğitimden adalete, çalışma hayatından dış politikaya kadar birçok alanda sorunlar büyümeye devam ediyor. 86 milyonluk ülkede çifte maaş alanlar, faiz geliri elde edenler ve iktidar çevresi dışında gençler, çalışanlar ve emekliler mutsuz durumda. ‘Reformlar’ yapan iktidar dahi sağlıkta randevu sistemi gibi basit sorunları çözme konusunda zorlanıyor. Milyonlarca göçmen kalıcı olarak ülkeye yerleşmiş durumda. Eğitim sistemi tarikatlar ve dini vakıflara devredilmiş vaziyette. Adalet ise bulanık sularda kaybolmuş durumda.

Çiftçiler Borç Batağında

Açlık ve yoksulluk çiftçileri de etkisi altına almış durumda. Kayıtlı 2 milyondan fazla çiftçinin bankalara olan borcu 1 trilyon TL’yi aşmış durumda. Ülke genelinde icra takibi başlatılan 5 bin tarla bulunuyor. Akaryakıt ve elektrik zamlarına kuraklık ve don tehlikeleri eklenince çiftçilerin bayram kutlayacak durumu kalmamış durumda. Devletten yardım bekleyen çiftçiler, istedikleri desteği bulamayınca üretime küsmüş, mesleklerinden vazgeçmiş durumdalar. Son 5 yılda çiftçi sayısı %28.7 azalırken son 10 yılda yaklaşık %55 oranında düşüş yaşanmıştır.

Related Posts

Bakan Kurum: Yeni yuvalarımızın anahtarlarını teslim ediyoruz

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş Azerbaycan Mahallesi’nde 250 Bininci Afet Konutu Anahtar Teslimi ve Kura Çekim Töreni’nde önemli açıklamalarda bulundu.

Son dakika: Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini yüzde 46 seviyesinde sabit bıraktı. 

Suriye’den 14 yıl sonra bir ilk: ABD ile transferlere yeniden başlayacak

Suriye 14 sene sonra bir ilke imza bastı. Suriye Merkez Bankası Başkanı Abdülkadir Hüsriyeh, Suriyeli ve ABD’li ticari bankalar arasında dün gerçekleşen üst düzeydeki görüşmenin ardından “birkaç hafta içinde” ülkenin ABD’li bir bankayla ilk para transferini gerçekleştirmeye hazırlandığını açıkladı.

Merkez Bankası’nın faiz kararı için nefesler tutuldu! İşte piyasanın beklentisi

Merkez Bankası’nın haziran ayı faiz kararı için nefesler tutuldu. Banka en son nisan ayında sürpriz bir şekilde faiz artırımına gitmişti. Mayıs ayı enflasyonunun beklentilerin altında gelmesi faiz indirimi ihtimalini gündeme getirmişti. Peki faizlerde beklenti ne, bir sürpriz olur mu? Faiz kararı borsa, dolar, kredi ve mevduat faizlerini nasıl etkiler? İşte detaylar…

Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi Programı’nın büyüklüğü 500 milyar liraya çıkarıldı

Bakan Kacır, Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi Programı’nın büyüklüğünü 500 milyar liraya yükselttiklerini belirterek, ileri teknoloji ve savunma sanayisi gibi stratejik sektörlerde yapılacak yatırımları daha güçlü destekleyeceklerini bildirdi.

DGD’den ABD’de stratejik iş birliği adımı

Dondurulmuş Gıda Derneği (DGD) Başkanı Burak Benşin, sektörün en büyük kuruluşlarından biri olan American Food Institute başkanı ve yönetim kurulu üyeleriyle bir araya geldi.