Borç sarmalındaki binlerce kişi krediye sarıldı!

Ekonomik Zorluklar Borç Krizini Derinleştiriyor

Artan yaşam maliyetleri, yüksek faizler ve gelir yetersizliği, milyonlarca vatandaşı borç batağına sürüklüyor. 2025’in ilk yarısında icra ve iflas dosyası sayısı 12 milyon 600 bine ulaşırken, kredi kartı veya bireysel kredi borcunu ödeyemeyenlerin sayısı bir milyonu geçti.

Takibe Düşenlerin Sayısı Hızla Artıyor

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nin verilerine göre, 2025’in ilk altı ayında takibe düşen kişi sayısı %39 artarak 1 milyon 39 bine yükseldi. Yalnızca kredi kartı borcu nedeniyle yasal takibe alınan kişi sayısı ise 863 bine ulaştı. Bu kişilerin 615 bini sadece kredi kartı, 278 bini ise hem kredi hem kart borcunu ödeyemeyenlerden oluştu.

Borçlar Gelirden Fazla

Bireysel borcun milli gelire oranı %9,4 iken, 2025 itibarıyla %13,2’ye yükseldi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na göre, bireysel kredilerde takipteki alacaklar 41,2 milyar TL’yi aştı. Bu tutarın 18,7 milyar TL’si ihtiyaç kredisi, 12,3 milyar TL’si ise kredi kartı borçlarından kaynaklanıyor.

Borcu Yapılandırıyorlar ama Yeniden Sorun Yaşıyorlar

Yapılandırma talepleri artarken, her üç borçludan ikisi en az bir kez yapılandırmaya gidiyor ancak yaklaşık %40’ı yeniden ödeme zorluğu çekiyor. Ekonomist Cem Başlevent, faiz oranlarının yüksek kalmasıyla borç krizinin derinleşeceğini belirtiyor. “İnsanlar resmi olarak işsiz gibi görünmese de geçimlerini borçla sürdürüyor” diyor.

Enflasyon Tehlikesi

Haber Global’den Sibel Gülersöyler’e konuşan Ekonomist Filiz Eryılmaz, borçlanma eğilimini yüksek enflasyona bağlıyor. “Ücret artışları enflasyonu yakalayamadığı için alım gücü hızla düşüyor. İnsanlar temel ihtiyaçlarını dahi borçla karşılamak zorunda kalıyor” diye uyarıda bulunuyor. Eryılmaz’a göre bu durum sadece finansal değil, psikolojik bir krize de zemin hazırlıyor.

Toplam hanehalkı borcu 2,7 trilyon TL’yi aştı. Bu tutarın:

  • 1,6 trilyon TL’si ihtiyaç kredilerinden,
  • 725 milyar TL’si konut kredilerinden,
  • 420 milyar TL’si kredi kartlarından,
  • 375 milyar TL’si taşıt kredilerinden oluşuyor.

Konut Kredilerindeki Takip Edilen Oranı Artıyor

Ödenemeyen borçlar konut kredilerine de yansıyor. Takibe düşen konut kredisi oranı 2020’de %0,9 iken, 2025’te %3,4’e yükseldi.

Küçük esnaf da sıkıntıda. TESK verilerine göre esnafın %76’sı son bir yılda müşteri tahsilatı yapamadı. Ayrıca, artan kredi kartı komisyonları nedeniyle esnafın yarısı POS cihazı kullanmayı bıraktı.

Related Posts

Dijital Dönüşüm Programı Tebliğinde düzenleme yapıldı

Dijital Dönüşüm Programı Uygulama Esaslarına İlişkin Tebliğ’de düzenlemeye gidilirken, programın adı ve tanımından “destek” ibaresi çıkarıldı.

Toplam ciro endeksi arttı

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplam ciro endeksi, mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 41,5 yükseldi.

Müşteriye 320 milyon TL fayda sağlamayı hedefliyor

Vodafone, yeni sadakat platformu olan “Vodafone Happy”yi tanıttı. Platform, 11 milyon aktif kullanıcısı ve 18 milyon müşteriye açtığı indirimlerle, Vodafone’un bu zamana kadar en çok müşteriye ulaşan, sektörde en kapsayıcı dijital sadakat platformu olacak. Vodafone Yanımda mobil uygulaması üzerinden erişilen “Vodafone Happy” sadakat platformuyla, tüm faturalı müşterilere fayda sunulması amaçlanıyor.

Faizsiz kredi yarışı kızıştı, bankalar kesenin ağzını açtı: İşte faizsiz kredi veren 6 banka ve şartları

Faizsiz kredi yarışı mobilde başladı Akbank, QNB Finansbank, Enpara, İş Bankası, DenizBank ve TEB gibi büyük bankalar, Temmuz ayına özel “faizsiz kredi” kampanyalarını duyurdu. Yeni müşteri olan herkes, dijital kanallar üzerinden sıfır faizli kredi …

Spot piyasada doğal gaz fiyatları! (09 Temmuz 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, dün spot doğal gaz piyasasında işlem hacmi 11 milyon 629 bin 100 lira oldu. Bu tutar, önceki gün 8 milyon 878 bin 568 lira olarak açıklanmıştı. Spot doğal gaz piyasasında dün 1000 metreküp doğal gazın …

Mazot koptu gidiyor: Litresi 55 TL’yi aştı

Akaryakıt fiyatları yeniden alev aldı. Döviz kuru, ham petrol fiyatları ve ÖTV artışları derken; 9 Temmuz itibarıyla motorine gelen 1,20 TL’lik yeni zamla birlikte, litre fiyatı birçok şehirde 55 TL’nin üzerine çıktı.