Diyabet kalbi de vuruyor: Risk 4 kat fazla

Şeker Hastalığı: Diyabetin Beraberinde Getirdiği 5 Büyük Hastalık

Medicana Bursa Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Serdal Baysal, diyabetin kalp rahatsızlıkları ve ayak yaraları gibi 5 büyük hastalığı da beraberinde getirdiğini belirtiyor. Dr. Baysal, şekerin gelişmiş toplumlarda ölüme sebep olan hastalıklar içinde beşinci sırada yer aldığına dikkat çekiyor.

Halk arasında ’şeker hastalığı’ olarak bilinen diyabetin, kalp damar hastalığı riskini 4 kat arttırdığını vurgulayan Uzm. Dr. Serdal Baysal, hastalığın yakın takip ve tedavi gerektirdiğini ifade ediyor. Diyabet sadece kan şekerinin yüksek olması anlamına gelmeyip aynı zamanda kalp damar rahatsızlıkları, sinir sistemi rahatsızlıkları, göz damarlarında ciddi değişiklikler ve böbreklerde zamanla önemli hasarlara neden olan bir hastalık olarak karşımıza çıkıyor.

Uzman doktor, “Diyabet hastalığı, diyabetik nöropati, retinopati, nefropati, kalp damar hastalıkları ve diyabetik ayak yaraları gibi 5 majör hastalığı beraberinde getirmektedir. Diyabetin tedavisi için sadece ilaç veya insülin kullanımı değil, aynı zamanda beslenme düzeni ve diyet kontrolü, rutin kontroller ve uygun takip gerekmektedir” diye konuşuyor.

Bunun yanı sıra, dış çevrenin etkisiyle insülin kullanımına direnç gösteren veya insülin korkusu yaşayan hastalardan da bahseden Uzm. Dr. Serdal Baysal, insülin tedavisinin şeker ilaçlarına göre vücut için daha faydalı ve etkili olduğunu vurguluyor. Diyabet hastalarının büyük bir kısmının ölüm sebebinin koroner damar hastalıkları olduğunu belirten Baysal, kronik komplikasyonların kişinin hayat kalitesini olumsuz etkilediğini söylüyor.

Uzman doktor, “Komplike olmuş diyabetin tedavisi zor ve pahalı olabilir. Bu nedenle teşhis konmuş diyabetik hastaların ulusal ve uluslararası kılavuzlara uygun şekilde tedavi edilmesi gerekmektedir. Erken teşhis, doğru tedavi ve hastaların eğitimi, diyabetin birey, çevre ve toplum üzerindeki yükünü azaltmak için çok önemlidir” şeklinde açıklamalarda bulunuyor.

Related Posts

Ne zeytinyağlı ne kükürt ne de bıttım: En sağlıklı sabun açıklandı

Ciltteki yağlanma, sivilce ve kaşıntı gibi sorunlara karşı kimyasal ürünler yerine doğal çözümler tercih edenlerin sayısı artıyor. Uzmanlar, sabun seçiminde cilt tipine uygunluk ve içeriklerin doğallığına dikkat edilmesi gerektiğini vurgularken, en faydalı sabunu da açıkladı.

Güneşten faydalanmanın altın kuralları

Kontrollü ve bilinçli şekilde güneşten faydalanmanın cilt sağlığını korumada etkili olduğunu belirten Deri ve Zührevi Hastalıkları (Dermatoloji) Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nazmi Geyik, “Doğru zamanlama, kısa süreli maruziyet ve cilt tipine uygun yaklaşım ile güneşten fayda sağlamak mümkündür” dedi.

Uzmanlar uyarıyor: Zamanında tedavi edilmezse işitme kaybına yol açabilir

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Asiye Merve Erdoğan, burun tıkanıklığı, öksürük ve kaşıntı gibi belirtilerle ortaya çıkan ve masum görünen alerjik rinitin, zamanında tedavi edilmediğinde uyku apnesinden, işitme kaybına kadar pek çok ciddi sağlık sorununa yol açabildiğini söyledi.

Sıcak çarpması kapıda: Vücudunuz alarm veriyor

Yüksek sıcaklıklar ve yetersiz sıvı alımı, yaz aylarında güneş çarpması riskini artırıyor. Doç. Dr. Veysel Kıdır, sıvı kaybının hayati sonuçlara yol açabileceğini belirtti. İşte yaz sıcaklarında korunmanın yolları…

Keneler birden fazla virüsü insana bulaştırıyor

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Üner Kayabaş; kenenin dünya çapında 900 türü olduğunu ve 30 türün insana hastalık bulaştırdığını söyleyerek, “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsü de dahil birçok virüsü de bulaştırabiliyor dedi.

demans

Her demans geri döndürülemez değildir. B12 eksikliği, tiroit hastalıkları, depresyon… Bazı nedenler düzeltildiğinde zihin yeniden açılabilir. Zona aşısı yaptıranlarda demans riski % 20’ye kadar azalıyor. En iyi koruma mı? Egzersiz, sosyallik, kitap, sebze, denge.