Konya’da içme suyu tehlikesi! Barajlarda doluluk oranı alarmı

Konya Ovası’ndaki Kuraklık Barajları Tehlike Sınırına Taşıdı

Son 15 yılın en kurak kış mevsimini yaşayan Türkiye’nin tahıl ambarı Konya Ovası’nda bulunan barajlar, doluluk oranları konusunda endişe verici seviyelere geriledi. Kentin içme suyu ihtiyacını karşılayan barajlardaki su miktarı, alarm verici bir şekilde azalmış durumda. Altınapa Barajı’nda 2023 yılında mayıs ayında ölçülen su miktarı 27 milyon metreküpken, 2025 yılının 15 Mayıs gününde ise sadece 5,7 milyon metreküp seviyesine geriledi.

’15-20 Milyon Metreküp Su Hacmi Olması Gerekiyor’

Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fetullah Arık, kuraklığın devam etmesi halinde yer altı su kaynaklarına dönülebileceğini belirtiyor. Arık, “Konya’ya en yakın içme suyu kaynağı olan Altınapa Barajı normal zamanlarda 15-20 milyon metreküp su hacmi tutmalıdır. Ancak kış mevsiminde yağışların az olması nedeniyle bu seviye 4 milyon metreküpe kadar düşmüştür. Nisan yağışlarına rağmen halen yetersiz durumda. Yağışların devam etmesi veya barajın beslenmesi gerekiyor; aksi halde yer altı sularına yönelmek zorunda kalabiliriz” diye açıklamalarda bulundu.

‘Son 15 Yılın En Kurak Kışını Geçirdik’

Prof. Dr. Arık, Konya Ovası’nın son 15 yılın en kurak kışını yaşadığını belirtiyor. Yağışların geçen yıla göre 382 milimetreden 300 milimetreye düştüğünü ve bu durumun özellikle kış mevsiminde belirgin hale geldiğini ifade ediyor. Arık’a göre, önümüzdeki aylarda yağışlar normale dönmezse Konya uzun süreler boyunca yetersiz yağış alabilir.

‘Konya’nın Yıllık 100 Milyon Metreküp Suya İhtiyacı Var’

Prof. Dr. Arık, Konya’nın yıllık en az 100 milyon metreküp suya ihtiyaç duyduğunun altını çiziyor. Ancak bugünlerde suyun sürdürülebilirliği konusunda endişeler bulunuyor. Arık, vatandaşların suyu tasarruflu kullanmalarının önemini vurgulayarak, yaz aylarında yağışların gelmemesi halinde su sıkıntısı yaşanabileceğini belirtiyor ve suyun verimli kullanılmasını öneriyor.

Related Posts

Barış görüşmeleri borsa işlemlerine yansıdı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi dün akşamki kapanışa göre 127,06 puan arttı. BIST 100 toplam işlem hacmi 107,4 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 3,08, holding endeksi yüzde 2,22 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran …

Konut satışlarında tüm zamanların rekoru kırıldı

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) nisan ayına ilişkin konut satış istatistiklerine göre, Türkiye genelinde konut satışları nisandan geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 56,6 artarak 118 bin 359 oldu. Bu rakam tüm zamanların en yüksek ikinci nisan …

ABD’li şirketten korkutan ekonomi mesajı

ABD’li perakende devi Walmart, Çin’den gelen ürünlere yönelik yüksek gümrük vergilerinin fiyat artışına yol açabileceği uyarısında bulundu. CFO Rainey, bu durumun tüketicilere yansıyacağını ve haziran ayında etkisinin daha da belirginleşeceğini söyledi.

Vakıf üniversitelerinde zam krizi: Kayıt ücretleri öğrencileri zorluyor!

Vakıf üniversitelerinde kayıt ücretlerine yapılan yüksek zamlar öğrencileri zor durumda bıraktı. Eğitimlerine devam etmek isteyen birçok öğrenci artan maliyetlerle karşı karşıya.

İstanbul ve İzmir’den akın akın gidiyorlar

Balıkesir’in Bandırma ve Manyas ilçeleri sınırlarında yer alan Kuş Cenneti Milli Parkı, doğa tutkunlarının uğrak noktası olup özellikle İstanbul ve İzmir gibi çevre illerden gelen ziyaretçiler için cazip bir gezi rotası. Doğanın kalbinde saklı bir …

Ten yükü

Nihat Hayri Azamat ile yarım asra yaklaşan bir arkadaşlığımız var . 1974’te çıkan Yeni Sanat dergisinde şiirleri yayımlanmıştı. Daha sonra bunları Fırtınayı Kucaklamak (1976) adıyla kitaplaştırdı. Bu ismi çok beğenmiş kendisinden ödünç alarak bir deneme kitabıma koymuştum. Prof. Dr. İsmail Kara ile imam hatipte sıra arkadaşı olan Azamat İÜ. Ed. Fak. Felsefe bölümünü bitirdi. Bir süre İÜ. Merkez Ktp. Yazma Eserler Böl. çalıştı. Marmara Üniv. Tarih Böl.’de doktora yaparak akademiye intisab etti. 2013’te